Правила вибору спортивного взуття

Стопа є природним амортизатором струсів. Зазвичай саме на стопу йде основне навантаження під час бігу та ходьби. Природно, заняття спортом припускають високе навантаження, що часто загрожує отриманням травми. Якщо вірити статистиці, то більше 75% чоловіків і чоловіків займаються спортом у взутті, яке зовсім не призначене для такого виду навантажень, що призводить до різних захворювань опорно-рухового апарату.
Багато хто забуває про те, що кожна стопа індивідуальна і різні види спорту мають на увазі різне навантаження на стопи. Давайте розглянемо з вами, як правильно вибрати спортивне взуття, яке зможе забезпечити максимальний комфорт і безпеку при заняттях. спортом.

Фото як вибрати опірне взуття

Як підібрати взуття для занять спортом?

Якщо ви хочете мінімізувати шанс травм та підвищити ефективність тренувань, тоді при виборі спортивного взуття дотримуйтесь наступних правил:

  • необхідно підбирати таке взуття, яке ідеально адаптоване індивідуально під той вид спорту, яким ви займаєте. Наприклад, біг у шипованих кедах або стрибки в кросівках для тренажерного залу не тільки не нормально розподілятимуть навантаження на стопі, але також сприятимуть отриманню травми;
  • пам'ятайте, що ваша стопа індивідуальна – багато людей мають плоскостопість або високий підйом ноги. Кожен із цих випадків потребує спеціальної устілки. Перш ніж купити кросівки для спорту, важливо проконсультуватися з лікарем-ортопедом, який допоможе зробити правильний вибір;
  • враховуйте товщину гомілкостопу та ширину взуття – це також індивідуальні показники, від вибору яких безпосередньо залежить, чи буде бовтатися взуття на нозі чи ні. За допомогою тугого шнурівки такий недолік неможливо виправити – потрібне взуття, яке буде на вашій нозі, наче лите;
  • не потрібно використовувати тісне взуття – якщо ви не можете вставити палець між стопою та п'ятою, тоді взуття для вас замале – при активному русі кров приливається до ноги і розмір збільшується, тому не потрібно ризикувати;
  • якщо ви хочете дійсно комфортне взуття для тренувань, ви зможете купити відповідну модель, а у лікаря замовити спеціальні ортопедичні устілки, які дозволяють оптимально розподілити навантаження;
  • якщо ви купуєте кросівки з амортизуючим ефектом, пам'ятайте, що вони розраховані на спортсменів до 90 кілограмів. Якщо у вас вага більше 90 кілограм, тоді вам потрібне особливе взуття, яке підбирається індивідуально;
  • не варто носити у повсякденному житті спеціалізоване спортивне взуття - типу бутси для футболу або тенісу, т.к. вони можуть забезпечити комфорт тільки під час тренування, але не адаптовані для тривалого ходіння, тому можуть призвести до проблем зі здоров'ям ніг;
  • взуття, призначене для зали, мало адаптоване для використання на вулиці – швидко зношується і не захищає стопу при перепадах рельєфи та на кам'яному ґрунті.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете купити взуття для занять спортом, яке буде індивідуально адаптоване під вас, тому зможе забезпечити високий рівень комфорту.

Основні вимоги до взуття для різних видів спорту

Фото як вибрати спортивні кросівки

Біг

Популярний вид спорту, основною особливістю якого є постійний рух. Під час навантаження він створює струс на хребет та суглоби, тому їм потрібно забезпечити максимальний захист. Це сприяє тому, що підошва на кросівках повинна бути м'якою, комфортною та пружною, маючи товщину близько 2 сантиметрів, яка звужується до носіння. Чудово функцію розподілу ваги може виконувати спеціальне повітряне прокладання та силіконова вставка в підошві.
Звичайно, взуття для бігу має бути легким, що враховують практично всі виробники. Плоска підошва вимагає додатково прокладання під п'яту і жорсткого задника, а високе склепіння підошви потребує підвищених властивостей амортизації. У жодному разі не потрібно купувати для бігу кросівки з висотою від щиколотки. Якщо ви бігатимете по рівному асфальту або в залі, тоді можна обійтися тоншою підошвою з ребристим візерунком, а для бігу по пересіченій місцевості – потрібна рифлена підошва з гарним рівнем зчеплення. Обов'язково є хороша бічна підтримка, щоб суглоби були під надійним захистом.

Фітнес

Кросівки, призначені для занять фітнесом, повинні відрізнятися всіма ж вимогами, що і кросівки для бігу – тільки підошва має бути тоншою і м'якшою. У тренажерних залах не буває холодно, тому щоб взуття не парило ногу, бажано вибирати взуття з пористою або сітчастою поверхнею – це дозволяє ногам «дихати». Подібні кросівки стануть чудовим рішенням і для повсякденних прогулянок, чому сприяє стильний зовнішній вигляд.

Теніс

Сучасні моделі взуття для занять тенісом більш масивні, ніж раніше – це гарантує високий захист від травм. Подібне взуття потребує хорошої бічної підтримки, т.к. основна амплітуда полягає вліво-вправо, тому потрібно добре зафіксувати ступню. При цьому вага подібних кросівок має бути трохи вищою, ніж для занять бігом. Підошва в кросівках для тенісу повинна добре гнутися, але виключно в носінні – це важливо при стрибках вгору, а на решті місць – має бути однорідною, плоскою та твердою. Оптимальна висота для такого взуття – до щиколотки.

Баскетбол

З огляду на те, що при грі в баскетбол маються на увазі стрибки вгору, то й взуття має бути високим, щоб надійно захищати гомілковостоп. Спеціальні вставки зможуть забезпечити чудову бічну фіксацію. Вони повинні сидіти щільно і не бовтатися на нозі. Вони підходять для залу і підходять для повсякденного носіння, т.к. зазвичай підошва зношується досить швидко. Підошва досить широка та забезпечує прекрасне зчеплення, зводячи до мінімуму прослизання.

Футбол

Тут все зрозуміло – футбольні бутси, які не підійдуть для повсякденного носіння. Великі шипи будуть максимізувати зчеплення з ґрунтом і мінімізувати провертання стопи, яке потрібне для звичайної ходьби. Вибрати таке взуття досить складно, т.к. в них не залишається зазору - якщо до вечора нога набрякла, тоді взуття може виявитися малим. Вибір необхідного розміру важливий – від найдовшого пальця ноги до шкарпетки бутси має бути зазор не менше ніж 5 мм.
З цією інформацією ви гарантовано зможете вибрати купити взуття для занять спортом, яке обов'язково залишить у вас виключно позитивні враження, а також підвищить ваші спортивні результати. Наш інтернет-магазин працює виключно з виробником, тому саме у нас ви зможете придбати взуття, яке має всі необхідні сертифікати якості. Завжди допоможемо підібрати оптимальне рішення, враховуючи ваші цілі, переваги та фінансові можливості. Доставку здійснюємо у будь-яку точку України. 

Профіль

Увійти
Замовлення
Знижка - 0%

Контакти

+38(093)33-75-372
info@mirobuvi.com.ua
Пн-Пт 9:00-19:00
2009-2024