Історія виникнення взуття: від давніх-давен до наших днів

Кожен погодиться з тим, що купівля нового взуття – це один із найефективніших засобів, які борються зі стресом. І кожен з нас, коли купує чергову пару кросівок або кед, звертає увагу на якість, розмір, зручність та інші фактори, але не замислюється про те, як з'явилося взуття, без якого ми зараз не уявляємо свого життя. Широкий асортимент фасонів та моделей взуття відображають неймовірно багату та довгу історію приземленого предмета гардеробу. А перші пари взуття з'явилися за кількасот років до нашої ери.

Перша поява взуття

Американські історики вважають, що вперше взуття з'явилося ще 26-30 тис. років тому у західній частині Євразії. Провівши аналіз скелета людей, які жили в період середнього та пізнього палеоліту, вони звернули увагу на мізинець стопи та помітили, що з кожним новим поколінням він стає дедалі слабшим, отже, змінювалася форма стопи. На їхню думку, подібні зміни якраз і пов'язані з тим, що вони носили тісне взуття.

Через різке похолодання та розвиток нових цивілізацій, давні люди почали одягатися у шкуру тварини та обмотувати ноги шкірою. Палеонтологи вважають, що перше взуття в історії людства було чимось схожим на армійські онучі зі шкіри тварин, які утеплені зсередини сухою травою, а для кріплення на нозі використовувалося лико дерева. Але до наших днів стародавнє взуття із устілками із сіна не змогло зберегтися.

Виникнення взуття у різних світових культурах

Стародавній Єгипет

На території Стародавнього Єгипту у храмах та у палаці фараона потрібно було ходити лише босоніж. А ось у повсякденному житті єгиптяни захищали свої ноги від гарячого піску за допомогою взуття, схожого на сандалі. На той момент все взуття зшивалася по одному лекалу без урахування природного вигину стопи, тому таке взуття було не зовсім зручним. Підошва взуття виготовлялася і пальмового листя або папірусу, а кріпилися до ступні за допомогою ремінців зі шкіри. Багаті жителі Єгипту прикрашали ремінці на сандалях різними розписами, дорогоцінним та напівдорогоцінним камінням. Під час археологічних розкопок було знайдено взуття, яке віддалено нагадувало тапочки із закритим носом без задника.

Фото першого взуття в Єгипті

Стародавня Греція

Саме на території Греції історія появи взуття набирала просто неймовірних обертів. Саме тут з'явилися такі знамениті класичні сандалії без підборів із високим шнурівкою. Кожен із нас бачив подібне взуття у різних історичних фільмах. Законодавцями жіночої взуттєвої моди вважалися грецькі гетери, які мали право відвідувати місця зі скупченням чоловіків.

Фото першого взуття Греції

Саме на їхнє замовлення шевець підбивав взуття за допомогою цвяхів таким чином, щоб воно залишало сліди на піску з написом «Йди за мною». Це і було справжньою революцією у виробництві взуття – у цей момент почався поділ взуття на лівий та правий, тож у цей момент і з'явилася перша взуттєва пара.

Спочатку основним елементом взуття були крепиди - стандартні сандалії, які являли собою звичайну підошву з бортиком і задником, на якому ремінці перепліталися щиколоткою, підкреслюючи стрункість ніг. Пізніше у жінок із Греції у високій пошані були ендроміди – високі різьблені чоботи, які складаються з підошви та шкіряних халяв, що закривають ногу ззаду. Спереду стягнуті шнурівкою, а пальці ніг залишаються відчиненими.

Стародавній Рим

На території Стародавнього Риму взуття виконувало статусні та утилітарні функції. Кожен соціальний прошарок мав свою особисту форму взуття. Повсякденне жіноче взуття було білого кольору, а чоловіче – чорного кольору. Винятково для урочистих випадків заможні жителі Риму одягали пурпурові та червоні туфлі, які прикрашаються вишивкою та перлами.

Фото першого взуття Стародавнього Риму

Плебеї та патриції носили шкіряні сандалії, які лише покривали підошву ноги та прикріплювалися до стопи за допомогою ремінців. Винятково взуття знаті прикріплювалося до ноги за допомогою чотирьох ременів, а у плебеїв – одним ремінцем. Простолюдини носили спеціальні туфлі, які повністю закривали ногу та зав'язувалися спереду за допомогою шнурка чи стрічки. Поява у місці з відкритим взуттям – моветон. Солдати носили міцні черевики, які прибивалися цвяхами, а актори носили спеціальні мотузкові капці.

Скіфські племена

Предки східних слов'ян – скіфи, також мали свій вигляд взуття. Це м'які високі чоботи, які заправлялися у штани. Подібні чоботи чудово обтягували ногу, нагадуючи шкіряну панчоху. Кріпилося взуття за допомогою ременів, охоплюючи ступню та щиколотку. Під чоботи скіфами одягалися повстяні панчохи з пришитою повстяною підошвою, а зверху панчоха виправлялася назовні поверх чобота. Поверх панчох одягалися чоботи з м'якою голівкою зі шкіри, з халявами і колінами – так, щоб було видно орнаментовані верх панчохи.

Жінка зі скіфського племені носила невисокі напівчобітки, які одягалися на повстяні панчохи, окантовані червоною тасьмою. Виготовлялися жіночі чобітки з тонкої шкіри червоного кольору та були багаті на орнаменти. За місцем з'єднання халяви і голівки, була вшита спеціальна смужка з червоною вовняною тасьмою, яка прикрашена за допомогою шкіряної аплікації. Досить оригінально обробляється і підошва – для фарбування використовували бісер, шкіру та нитку.

Історія появи взуття в Європі – наша ера

У середньовіччі Європа відрізнялася просто неймовірною химерністю взуття та вбрання. Не визнавалося відкрите взуття, тому його ніхто не носив у вищому світлі, віддаючи перевагу тільки закритим моделям туфель з довгими і загнутими вгору шкарпетками. Враховуючи моду того часу, кінчик носа прикрашався бубонцями або дзвіночками. Король Франції Філіп IV видав спеціальний закон, за яким усі мали носити тільки закрите взуття.

У 14 столітті за довжиною носіння взуття судили про знатність та спроможність власника. Взуття князів було на три сантиметри довше, ніж стопа. Чоботи для барона – на два сантиметри, туфлі рядового дворянина – на 1,5 сантиметри довші за природний розмір ноги. Звичайно, носити в такому взутті було просто неймовірно незручно, тому щоб не спотикатися, носок повинен загинатися вгору, а для надійності їх примотувалися до ноги за допомогою шкіряного шнурка і мотузки.

Фото першого взуття в Європі

Якщо вірити історикам, то найдавнішим взуттям на території сучасної України вважаються поршні – черевики, які створювалися з м'якої шкіри. Факти про історію взуття в Росії та Україні підтверджують, що знатні та багаті люди носили яскраві сап'янові чобітки, прикрашені багатими деталями. Бідолашний чоловік носив чоботи з грубої шкіри, ликові постоли з онучами – сучасні онучі та обори – зав'язки.

Полегшення для кожного європейця прийшло в 15 столітті, коли взуття з довгими вузькими шкарпетками мінялися на короткі короткі туфлі. Поступово в моду почало входити взуття з тупим носком. З розширенням і збільшенням передньої частини взуття, звужувалась і зменшувалась задня частина, а вже у 20 роках 16 століття черевики стали наскільки невеликими, сто ледь трималися на ногах, тому кріпилися із зав'язками на підйомі.

Період 17-18 століття - це справжній бум для жіночого взуття. В історії одягу відбулися різні події, наприклад, спідниці стали грайливішими і коротшими. Грубий черевик був змінений витонченою і легкою туфлею з оксамиту, парчі та шовку на витонченому каблучці. До того ж, каблучок запозичили у чоловіків – раніше взуття з каблуком носили лише знатні люди під час полювання та верхової їзди.

У період рококо та бароко бали були у кожному дворі, тому галантні кавалери не упускали можливості хизуватися взуттям на високих підборах. Саме це призвело до того, що чоловіче та жіноче взуття прикрашалося тканинними стрічками, бантами та бісером. Взуття шили з шовку, шкіри, оксамиту та вовняної тканини блакитного, червоного та жовтого кольору. Чоботи з широкою округлою шкарпеткою продовжували шити з м'якої шкіри натурального кольору. Простолюдини не могли похвалитися таким достатком взуття, тому носили звичайні грубі черевики з дерева.

У 20 столітті прийшли радіальні зміни для одягу та взуття – вони вийшли на перший план під час створення модного образу. З погляду ергономіки спостерігалися дві основні тенденції. З одного боку, чоловіче та жіноче взуття йшло до комфорту, а з іншого боку – з'являлося парадне взуття з високими підборами тощо, в якому можна побачити світ. Саме в цей час новаторство виявлялося в тому, що форма взуття почала повторювати контури стопи – устілка стає асиметричною, а не рівною.

Що стосується нашого 21 століття, то взуття фактично досягло свого ідеалу і представлене в широкому асортименті - туфлі, черевики, кросівки, мокасини та багато іншого. Використовуються синтетичні та натуральні матеріали взуття, що дозволяє значно знизити собівартість, а характеристики наблизити до натуральних матеріалів. Для виготовлення підошви, використовується гума, пластик, шкіра та дерево.

Де купити якісне та сучасне взуття в Україні?

Інтернет-магазин «Світ взуття» подбав про те, щоб ви змогли купити тільки найкраще взуття відомих брендів на вигідних умовах, просто зателефонуйте або залиште заявку на сайті. Завжди допоможемо підібрати оптимальне рішення, враховуючи цілі, переваги та фінансові можливості. Співпрацюємо безпосередньо з виробниками, тому ціни на 10-15% нижчі, ніж в інших магазинах. Доставку здійснюємо по всій Україні: Львів, Одеса, Миколаїв, Харків та інші області.

Профіль

Увійти
Замовлення
Знижка - 0%

Контакти

+38(093)33-75-372
info@mirobuvi.com.ua
Пн-Пт 9:00-19:00
2009-2024