Як вибрати взуття для дитини

Похід до дитячого магазину взуття – справжнє випробування не лише для батька, а й для дитини. На відміну від дорослих, дитина не любить шопінг, а тим більше численні примірки. При цьому нога дитини росте досить швидко, тому оновлювати взуттєвий гардероб потрібно щонайменше один раз на сезон. А тут уже самому батькові вирішувати, як заманити свою дитину в магазин, щоб приміряти кілька пар взуття, підібравши оптимальний розмір.
Звичайно, зручніше купити дитяче взуття в інтернет-магазині, але і тут потрібно зробити правильний вибір розміру. Поки дитина спить, можна прямо з дому підібрати для неї нову пару босоніжок чи черевиків, які їй обов'язково підійдуть. Розберемося з вами, як вибрати взуття для дитини.

Як вибрати взуття для дитини

Що потрібно знати про дитячу стопу?

Перш ніж розпочати безпосередній вибір взуття, необхідно знати, що стопа у дитини формується до 8 років. До цього часу дитяча стопа – це неміцні м'язи, тендітні хрящі та жировий прошарок. Саме в цей час важливо правильно підбирати взуття з огляду на особливості будови дитячої ноги. Взуття не повинно бути тісним або вільним, деформувати і здавлювати стопу.
Чим дитина молодша, тим швидше змінюється довжина її стопи. Якщо ви не хочете упустити той момент, коли взуття почало тиснути дитині, потрібно регулярно проводити виміри ноги:

  • для дітей віком до 3 років – кожні 2-3 місяці;
  • для дітей віком від 3 до 7 років – кожні 4-5 місяців.

До трирічного віку дитина може змінити від 2 до 4 розмірів взуття. У дошкільному віці нога щороку збільшується приблизно на 2 розміри, а у школяра – на 1-2 розміри. Приступимо безпосередньо до вибору взуття для дитини.

Підбираємо розмір взуття

Коли вибираєте кросівки, черевики або інше взуття, необхідно залишати запас 0,5-1 сантиметр. Якщо модель буде точно за розміром або впритул, не варто купувати. І тут справа не тільки в економії, а й у тому, що під час спеки ніжка дитини набрякатиме, збільшуючись у розмірах, тому для стопи та пальчиків потрібен додатково простір для руху. Носити взуття можна доки вона не стане «впритул», але вона не повинна тиснути на п'яту або пальчики.
Не купуйте взуття із великим запасом – понад 1 сантиметр, т.к. супінатор перебуватиме на неправильному місці, що може негативно позначитися на формуванні стопи. Дитина постійно спотикатиметься, оббиватиме ми, і може сформуватися неправильна хода. Загалом підбір розміру виглядає так:

  • необхідно покласти на підлогу аркуш паперу;
  • потрібно поставити стопу дитини на папір таким чином, щоб усі точки стопи рівномірно притискалися до підлоги;
  • обведіть контур дитячої стопи – олівець повинен знаходитися строго перпендикулярно до підлоги, після чого почніть малювати від середини п'яти, прямуючи спочатку по внутрішній частині стопи;
  • виміряйте довжину відбитка за точками, що виступають на малюнку;
  • повторіть процедуру з іншою ніжкою – показник може відрізнятися, а в деяких випадках і до 5 мм;
  • підберіть оптимальний показник, який за необхідності просто закругліть у більшу сторону.

З цими показниками ви зможете визначити розмір у розмірній сітці. Іноді щодо вимірювань розміру ноги дитини використовують мокрий відбиток стопи на газеті чи папері. Третій спосіб - застосування спеціально призначеної мірки, де знаходиться спеціальна шкала в сантиметрах та міліметрах.
Незалежно від варіанта вимірів, необхідно щоб дитина впевнено стояла на обох ногах – у такому положенні ширина та довжина ноги буде трохи більшою. До отриманих результатів потрібно додати 5-8 мм, після чого ви зможете визначити розмір взуття сантиметрів.

Як обрати розмір взуття для дитини

Вибір форми взуття

Однією з основних умов є те, що взуття для дитини повинно мати широке шкарпетки. Будова дитячої стопи відрізняється від дорослої ноги, а для дитячих пальчиків важливий простір, тобто наявність широкого носіння. Якщо носок буде вузьким, то порушується кровообіг, і навантаження розподілятиметься не по всій стопі. У правильному взутті великий палець не повинен щільно притискатися до інших пальчиків. Це правило стосується абсолютно всього взуття для дитини, починаючи босоніжками, закінчуючи кросівками та черевиками.

Жорсткий задній

Цей елемент у взутті призначається для гомілкостопа – жорстка п'ята. Чи не плутайте з верхом берця, т.к. він має бути м'яким, щоб не натирати ніжну дитячу шкіру. Для дітей до 5 років не потрібно купувати взуття, яке має відкриту п'яту або з ремінцем на п'яті, т.к. подібний задник не зможе забезпечити потрібну фіксацію гомілкостопа. Подібне взуття може використовуватись лише для короткочасного носіння – у басейні або на пляжі. Популярна думка, що для дитини потрібне взуття виключно з високим берцем, який фіксуватиме і закриватиме гомілковостоп – це вірно, якщо ортопед прописав таке взуття. А обмеження здорового суглоба лише порушуватиме його розвиток.

Підйом і повнота

Купити взуття за розміром – півбіди, потрібно ще підібрати модель за повнотою, що досить складно. Це особливо актуально для дітей з високим підйомом або повною ніжкою. З сандалі на 2-3 липучках - тут все зрозуміло, їх на ніжці відрегулювати досить просто, але що ж робити з іншим взуттям. Взуття не підходить, якщо:

  • занадто важко заходити всередину;
  • нога при ходьбі вирує і бовтається;
  • якщо при натисканні боків утворюється подібність «бульбашки».

Матеріал

Якщо хочете купити дитяче взуття, яке не шкодитиме дитині, тоді оптимально вибирати текстиль або натуральну шкіру. Будь-яка мама знає, що такий матеріал пластичний, розтяжний, а також може забезпечити оптимальну циркуляцію повітря. Зі штучної шкіри допускається лише декорація на взутті. Багато продавців йдуть на хитрощі, наприклад, пишуть, що продається взуття з натуральної шкіри, а насправді воно натуральне тільки зовні, а всередині – синтетика, або використовується спилок. Прекрасним рішенням стане текстильне взуття, яке буде незамінним рішенням для прогулянок та ігор, або для носіння будинку – капці. Недолік такого взуття в тому, що неможливо створити жорсткий задник у текстильному взутті, а це важливо для дитини.

Як підібрати розмір взуття для дитини

Верхня частина взуття

Кріплення верхньої частини може бути різним - блискавка, застібка, липучки або шнурки. Найзручнішим для дитини є взуття з липучкою – воно просто застібається та розстібається. Але ортопеди вважають, що бажано купувати взуття зі шнурками – воно краще прилягає до ноги дитини. Застібка може використовуватися тільки для зимового та демісезонного взуття, а в інших випадках – незручно.

Підошва для взуття

Основна вимога до підошви – вона має бути гнучкою, рифленою та зносостійкою. Тільки якщо буде забезпечено ці три правила, тоді ви отримуєте взуття високої якості. Гнучка підошва має бути тільки в тому місці, де гнеться стопа – місце пальців ноги та склепіння. Перевірити рівень гнучкості можна, якщо зігнути у цих місцях підошву. Якщо підошва гнутиметься у всіх місцях, тоді може неправильно формуватися стопа дитини. Таке взуття не рекомендується постійно носити.
Виготовляється підошва з натуральної шкіри, гуми, термоеластопласту, поліуретану, ПВХ, а також комбінації цих матеріалів. Якщо дитина робить перші кроки, тоді оптимальною буде саме підошва із натуральної шкіри – вона дихає. Взуття ПВХ буде оптимальним рішенням для носіння в приміщенні, наприклад, у садочку - воно не креслить. Особливих правил вибір за матеріалом підошви – ні. Кожен матеріал може забезпечити комфорт, якщо буде найвищої якості.

Висновки

Якщо дотримуватися всіх цих правил, ви зможете вибрати та купити взуття для дитини з мінімум капризів та максимум користі для вашого чада. А наш інтернет-магазин подбає про те, щоб ви змогли купити дитяче взуття від відомих брендів із максимальним комфортом. Не тільки пропонуємо сертифікований товар, але завжди готові прийти на допомогу під час вибору. Проконсультуємо вас з усіх питань. Доставку здійснюємо у будь-яку точку України.

Профіль

Увійти
Замовлення
Знижка - 0%

Контакти

+38(093)33-75-372
info@mirobuvi.com.ua
Пн-Пт 9:00-19:00
2009-2024