Як випрати взуття в машинці?

Купуючи нову пару взуття, нам хочеться якомога довше зберегти її первозданний вигляд. Але через якийсь час на взутті все ж таки з'являються плями, які не вдасться видалити звичайною серветкою. Доводиться шукати способи очищення, які допоможуть повернути презентабельний вигляд коханих. title="Всі кросівки">кросівок, черевиків, туфель або інших видів взуття.

Одним з таких способів є прання виробів у пральній машинці. Рішення просте і одночасно геніальне, але підходить далеко не всім видам взуття. Щоб розібратися, для яких моделей можна використовувати такий спосіб, і як правильно прати їх машинці, вам достатньо прочитати цю статтю. 

Прання взуття в машинці – аргументи «за» та «проти»

Занурювати взуття в машинку боятися лише ті, хто не знає, як це правильно робити. Звичайно, процедура може мати негативні наслідки, але їх можна уникнути. До того ж, у пральній машині легко відпираються навіть застарілі плями.

Після такого способу очищення багато моделей виглядають як нові. Але є випадки, коли прання улюбленої пари може закінчитися псуванням взуття, або зовсім поломкою машинки. Тому ви повинні розуміти, що відповідальність за кінцевий результат повністю лягає на ваші плечі. Ми можемо лише дати кілька корисних порад, які допоможуть уникнути негативних наслідків.

Які види взуття не можна прати в машині?

Перед тим, як розкрити всі нюанси прання взуття, ми розберемося з моделями, які ніяк не можна очищати таким способом. До цієї категорії належать вироби, матеріал яких не витримує сильні температурні та механічні дії машинки.

В основному це взуття зі шкіри та замша. Вироби зі шкіри після прання скушкіруються і повністю втрачають свій первозданний вигляд. І неважливо кросівки це чи босоніжки – у будь-якому разі наслідки будуть однаковими.

Той самий ефект буде після машинного прання замшевих виробів. Матеріал навіть більше ніж шкіра сприйнятливий до вологи, тому після очищення таким способом взуття можна сміливо викидати.  Ще одна заборона на прання у машинці стосується пошкоджених пар. Якщо ви бачите на поверхні якихось пошкодження, то процедура доб'є їх остаточно.

Окремо варто розглянути взуття із різними прикрасами. Будь-які нашивки, світловідбиваючі смужки та стрази можуть відірватися або потьмяніти під час прання. Якщо такі наслідки вам не підходять, то від такого очищення варто утриматися.

Низькоякісне взуття також не підійде для прання у машинці. Китайські моделі сумнівної якості, що тримаються на дешевих клеях, повністю розваляться після такої обробки. Після цього, на них чекає лише один шлях – відро для сміття.

Все інше взуття добре переносить прання без ушкоджень. Найкраще очищенню в пральній машинці піддається спортивне взуття (кеди, кросівки та ін.).

Як правильно випрати взуття в машинці?

Якщо ви хочете, щоб прання пройшло успішно, а ваше взуття стало чистим і пахким, варто скористатися деякими корисними порадами. Ось кілька із них:

  • уважно огляньте моделі перед тим, як помістити їх у машинку – на них не повинно бути пошкоджень або елементів, що відриваються;
  • заберіть усі устілки та шнурки – вони чистяться окремо;
  • почистіть підошву від шматків бруду, гілочок і камінчиків, що застрягли, - вони можуть застрягти в машинці;
  • за можливості використовуйте спеціальні мішечки для прання - можна замінити наволочкою;
  • кладіть у барабан максимум 2 пари – відомо чимало випадків, коли велика кількість моделей розбивала скло;
  • встановлюйте для взуття делікатний режим або спеціальну програму – температура води не повинна перевищувати 40 градусів;
  • сипте порошкові засоби у звичайній кількості або використовуйте одну капсулу – цього вистачить для видалення бруду;
  • відключайте віджимання – це вбереже підшипники машинки від пошкоджень внаслідок підвищеної вібрації;
  • відключайте також функцію сушіння – вона призводить до деформації елементів взуття через підвищену температуру.
Після того, як виконані всі необхідні дії, залишається лише чекати закінчення прання, після чого взуття слід добре просушити. Цей процес вимагає не менше уваги та має свої особливості. Якщо ви хочете, щоб ваші улюблені моделі не втратили форму після прання і не згасли всередині, врахуйте кілька нюансів.

Як правильно висушити взуття після прання?

Сушіння взуття - це не менш важливий процес, ніж прання. Зневага до цього факту часто призводить до пошкоджень взуття, а то й зовсім до розклеювання. Щоб уникнути таких наслідків, варто звернути увагу на кілька важливих нюансів:

  • не можна сушити взуття при високій температурі (у парильні, під сонячним промінням, на батареї);
  • перед сушінням потрібно заповнити внутрішню частину грудками білого паперу;
  • після висихання на взуття слід нанести водовідштовхувальне просочення.

Щодо високих температур, їх вплив на вологе взуття вкрай негативно. Під їх впливом деформується форма виробу, а також шви, що розклеюються. Оптимальною для висихання взуття вважається кімнатна температура.

Ще одним важливим нюансом є папір. Саме вона вбирає зайву вологу всередині та надає їм необхідної форми. Папір обов'язково повинен бути білим, оскільки кольоровий може пофарбувати внутрішню частину. Її можна періодично змінювати, якщо вона стає повністю мокрою.

Важливою умовою сушіння будь-якого взуття є можливість провітрювання кімнати. Але на взуття не повинні потрапляти прямі сонячні промені. Після повного висихання взуття обов'язково потрібно обробити водовідштовхуючим аерозолем.  Вона продається практично у кожному магазині.

Підбивши підсумок статті, варто відзначити, що прання взуття в машинці є чудовим способом привести вироби до ладу, і очистити їх від бруду. Але цей спосіб очищення має особливості, не знаючи які можна нашкодити улюбленим кросівкам, туфлям або босоніжкам. Щоб уникнути несприятливих наслідків, слід дотримуватися рекомендацій, зазначених у статті. Тільки так процес прання дасть бажаний результат, і ваша пара взуття стане чистотою та пахне.

Профіль

Увійти
Замовлення
Знижка - 0%

Контакти

+38(093)33-75-372
info@mirobuvi.com.ua
Пн-Пт 9:00-19:00
2009-2024